top of page
Search
Writer's picturePatrik

AKO PRIPRAVIŤ DOM NA INŠTALÁCIU FV ELEKTRÁRNE?

Pokiaľ Váš dom práve staviate, alebo je vo fáze rekonštrukcie, určite nezabudnite vykonať prípravu na budúce inštaláciu fotovoltaickej elektrárne. Nižšie v tomto texte si vysvetlíme, ako túto prípravu vykonať. Opatrenia sú jednoduché a relatívne lacné. V budúcnosti vám ušetria rad komplikácií pri samotnej inštalácii FVE. Odporúčame každý rodinný dom pripraviť na montáž FVE, ak môžete, aj keď napríklad teraz o inštaláciu solárnych panelov ani neuvažujete. Cena solárnych panelov a batérií klesá, ceny energií naopak rastú a solárne panely sú preto čoraz výhodnejšie.

Až sa za niekoľko rokov rozhodnete si fotovoltaické panely zaobstarať, budete chcieť, aby ich montáž bola čo najjednoduchšia a predstavovala čo najmenší zásah do vášho domu. A o to tu práve ide.

Rada č. 1 - kľúčom k úspechu je strecha

Ak uvažujete o inštalácii fotovoltických panelov, budete potrebovať miesto na streche vášho domu, prípadne na streche nejaké vedľajšie budovy tzv. hospodárskej budovy. Hospodárskou budovou rodinného domu môže byť stodola, dielňa, garáž alebo prístrešok garážového státia. Máte určitú výhodu, ak ste v situácii, kedy môžete tvar strechy domu alebo jej orientáciu či sklon ovplyvniť tak, aby strecha bola pre využitie solárnej energie optimálna.

Solárne panely je najlepšie mať orientované čo najviac k juhu (100% výroby elektriny), ale v optimálnom pásme ste ešte pri juhovýchodnej alebo juhozápadnej orientácii (95% účinnosť). Ak to nie je možné riešiť inak, môžete panely umiestniť aj na východnú alebo západnú časť strechy domu (80% ročnej výroby elektriny).

Chcete panely umiestniť na garáž, na stodolu alebo na kôlňu? Potom by tieto samostatné stavby mali byť zakreslené v katastri nehnuteľností. To je totiž jedna z podmienok, aby ste mohli na vašu fotovoltaickú elektráreň získať dotáciu.

Na streche rodinného domu si nechajte pre fotovoltaické panely dostatok miesta. Najväčším nepriateľom fotovoltaiky sú vikiere a vysoké komíny, ktoré trčia z prostriedku strechy. Vikiere zaberajú miesto, solárnych panelov sa potom nedá na strechu namontovať toľko, koľko chcete. Komín má nevýhodu, že na vaše panely vrhá tieň, ktorý vás potom okráda o cenné kilowatthodiny.

Rada č. 2 - čím viac chráničiek, tým lepšie

Veľmi častou otázkou je, aké káble si máte v dome natiahnuť pre budúcu inštaláciu FVE. To ale v tejto chvíli nemôžeme vedieť. Počet a typ použitých káblov sa vždy líšia podľa typu a podľa veľkosti inštalácie. Preto vám dáme jednoduchú radu: natiahnite si na všetky predpokladané odberné miesta chráničky, nakoľko v budúcnosti sa tak vyhnete ich dodatočneému osádzaniu a ďalším zbytočným nákladom.

Aj keď už dnes viete, aký typ alebo veľkosť fotovoltaického systému si chcete do budúcnosti zaobstarať, rovnako by sme vám odporučili osádzať chráničky namiesto káblov. Technológie idú dopredu, panely sú čím ďalej účinnejšie, batérie majú čím ďalej väčšiu kapacitu, typy striedačov a aj ich výkony sa menia. Naviac je všetko čím ďalej lacnejšie. Ak dnes nataháte káble a na montáž dôjde napríklad až za tri roky, môže sa medzitým stať, že vykonaná príprava bude k ničomu.

Cháničky - aké a odkiaľ kam?

Chráničkou (vnútorný priemer ideálne aspoň 50 mm) musí byť prepojená technická miestnosť s priestorom pod strechou, najčastejšie podkrovím. Tadiaľ povedú káble od fotovoltaických panelov ku striedaču. Striedač (menič) bude v technickej miestnosti, v kotolni alebo v garáži. V tejto technickej miestnosti alebo niekde v blízkosti bude zrejme umiestnený aj systém vykurovania a ohrevu vody.

K miestu umiestnenia striedača natiahnite ďalšiu chráničku (50 mm vnútorný priemer), tentoraz z hlavného domového rozvádzača. Hlavný domový rozvádzač je skriňa s ističmi vo vnútri vášho domu. Do tejto hlavnej poistkovej skrine je privedený prívodný kábel z elektromerového miesta, ktoré býva najčastejšie mimo budovu na plote.

Kvôli inštalácii fotovoltaickej elektrárne nie je nutné z elektromerového miesta inštalovať ďalší kábel do hlavného domového rozvádzača. Elektrina zo siete do domu aj z domu zo siete "potečie" po existujúcom kábli, ktorým je váš dom teraz pripojený k distribučnej sieti. Príprava na inštaláciu FVE sa odohráva výhradne vo vnútri vášho domu.

Srdce fotovoltaickej elektrárne - tzv. Striedač spoločne s ďalšími menšími "krabičkami" sa vešajú na stenu v technickej miestnosti, kotolni alebo garáži. Pre túto technológiu potrebujete nechať na stene priestor cca 1,5 m na 1,5 m. Ak si plánujete zaobstarať hybridný systém s batériami, budete pod striedačom potrebovať približne 1 až 2 metre štvorcové priestoru pre batérie.


Rada č. 3 - nechajte si dostatok miesta v hlavnom domovom rozvádzači

Do hlavného domového rozvádzača sa na prívodný kábel montujú meracie moduly regulátora vlastnej spotreby do ohrevu TÚV. Pri hybridných systémoch do hlavného domového rozvádzača inštalujeme aj meracie čidlá, podľa ktorých striedač spozná, kedy má vybíjať a kedy naopak nabíjať batérie.

Pokiaľ je v hlavnom domovom rozvádzači dostatok miesta, môžeme do neho umiestniť aj ďalšie technológie, napríklad spínacie relé pre optimalizáciu spotreby alebo prepäťové ochrany. Tieto relé potom nie je nutné inštalovať do zvláštnych samostatných rozvádzačov, čím ušetríme nejaké ďalšie miesto a aj financie a inštalácia vyzerá čistejšie.

Z vyššie uvedených dôvodov je vhodné nechať v hlavnom domovom rozvádzači dostatok rezervného miesta, teda aspoň 25 pozícií na DIN lište. Ak staviate alebo vykonávate rekonštrukciu rodinného domu, potom jednoducho pri nákupe hlavného rozvádzača kúpte "o jedno číslo väčší model".

Ak môžete ovplyvniť umiestnenie hlavného domového rozvádzača, potom ideálny stav je, keď hlavný rozvádzač máte priamo v technickej miestnosti. Teda tam, kde bude umiestnený aj následne bojler, a kde bude striedač a prípadne aj batérie.

Rada č. 4 - vyberte dostatočnú veľkosť a správny typ bojlera

Bojler je v každom dome jednou z možných foriem akumulácie nespotrebovaných prebytkov elektriny z fotovoltaiky. Do ohrevu teplej vody putuje energia, ktorá by inak skončila v distribučnej sieti. Dodávať elektrinu do siete je pre vás veľmi nevýhodné.

Akumulácia prebytkov elektriny do ohrevu teplej vody v bojleri je stále tou najdostupnejšie a najlacnejšie formou uloženia energie. V každom prípade vo všetkých typoch fotovoltaických elektrární vrátane hybridných odporúčame túto formu akumulácie využiť. Na každú kilowattov výkonu fotovoltaickej elektrárne počítajte 80 až 100 litrov objemu vody v bojleri. Pre FVE o výkone 3 kWp voľte bojler o objeme aspoň 250 až 300 litrov.

U bojlerov v kombinácii s fotovoltaikou platí, že čím väčšie, tým lepšie. Je jasné, že vaša domácnosť zrejme nespotrebuje za jediný deň celý objem 250 litrového bojlera. Vtip je v tom, že pri veľkom objeme teplej vody ohriatej zadarmo solárnou energiou máte naakumulovanú energiu aj na dni, kedy nie je zrovna priaznivé počasie. Veľký bojler oceníte hlavne počas letných mesiacov.

Ak sa bavíme o bojleroch, to isté možno vztiahnuť aj na akumulačné nádrže, ktoré sú súčasťou vykurovacieho systému v niektorých domoch. Fotovoltaická elektráreň môže ohrievať vodu aj vo viacerých zásobníkoch. Najprv sa nahreje TUV v bojleri a potom môže ukladanie prebytkov pokračovať do vykurovacej akumulačnej nádrže, ak je k dispozícii.

Pokiaľ bude vaša budúce fotovoltaická elektráreň trojfázová, kúpte si do bojlera trojfázové vykurovacie teleso. Ak bude FVE jednofázové, stačí vám jednofázové vykurovacie teleso. Či bude vaša fotovoltaika jednofázové alebo trojfázová, to do značnej miery závisí na jej výkone.

Rada č. 5 - správna voľba spotrebičov ušetrí tisíce

Ak pomocou solárnych panelov ohrievate vodu skoro zadarmo, potom dáva zmysel si zaobstarať práčku alebo umývačku riadu takú, ktorá má vstup aj na teplú vodu. V opačnom prípade si studenú vodu musí práčka alebo umývačka ohriať elektrinou.

Ak napríklad zvyčajne umývate riad neskoro večer, kedy sú už solárne panely v nečinnosti, na prevádzku umývačky budete potrebovať elektrinu zo siete. Oplatí sa teda zauvažovať nad tým, kedy je pre vás najvýhodnejšie prevádzkovať niektoré energeticky náročnejšie spotrebiče.

Presunúť umývanie riadu na čas okolo poludnia, kedy solárne panely vyrába najviac elektriny, sa určite oplatí. Niektoré spotrebiče umožňujú čarovnú funkciu, ktorá sa volá odložený štart. Predstavte si umývačku riadu, ktorú večer naplníte a naprogramujete ju tak, aby riad umyla až na druhý deň od 11 do 13 hodín.

V tejto dobe totiž počas leta budete mať pomerne veľké prebytky elektriny, ktoré takto môžete efektívne využiť. Funkcia odloženého štartu na umývačke riadu alebo na práčke bude vec, ktorú naozaj oceníte.

Obstaranie fotovoltaickej elektrárne by nemal byť dôvod, aby ste zanevreli na úsporné spotrebiče. Energie nebudete mať nikdy dosť, preto u domácich spotrebičov odporúčame voliť vždy skôr vyššiu energetickú triedu. Čo sa osvetlenie týka, LEDkové svietidlá dnes už prakticky nemajú na trhu vážnejšiu konkurenciu.

Často kladené otázky

Mali by sme strechu pred inštaláciou solárnych panelov opraviť?

Ak strecha vyžaduje údržbu alebo dokonca rekonštrukciu, je potrebné ju vykonať ešte pred inštaláciou solárnej elektrárne. Fotovoltaické panely majú životnosť dlhšia ako 30 rokov a po celú túto dobu by mali nerušene ležať na vašej streche. Demontáž a spätná montáž pár rokov po inštalácii kvôli rekonštrukcii krytiny vyjde pomerne draho.

Môžeme káble zo strechy do technickej miestnosti viesť komínom?

V prípade, že komín alebo komínový prieduch nie je používaný k odvodu spalín, môžete ho smelo využiť pre zvedenie káblov od panelov do technickej miestnosti alebo do kotolne. Do komínového prieduchu nemusíte inštalovať žiadne chráničky.

Čo môžeme pripraviť na streche? Napríklad nejaké kotvy?

Na túto otázku je jednoduchá odpoveď. Na streche prosím nepripravujte nič. Žiadne kotvy. Kotvenie sa vykonáva s montážou elektrárne, alebo sa kotviť nebude vôbec, ak máte plochú strechu. Jediná výnimka môže nastať, ak chcete panely umiestniť na nejakú dopredu pripravenú konštrukciu na plochej streche. Potom doporučujeme vec konzultovať so statikom a hlavne s zo spoločnosťou, ktorá vám bude FVE inštalovať..

Môžeme si nejaké práce na elektrárni urobiť sami?

Opäť jednoduchá odpoveď. Nič si sami urobiť nemôžete. Montáž fotovoltaické elektrárne zaberie v priemere dva pracovné dni. V spektre inštalačných činností nie je nič, čím by sa dal vašou prácou ušetriť nejaký čas alebo náklady montáže. Proste to nechajte všetko na dodávateľa FVE, je zbytočné celú inštaláciu akokoľvek komplikovať.


Zdroj: https://www.elektrolab.eu/blog/ako-pripravit-dom-na-instalaciu-fv-elektrarne

1,538 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page