top of page
Search
  • Writer's picturePatrik

Prvá obojsmerná domáca nabíjačka premení elektromobily na Tesla Powerwall



Spoločnosť Wallbox predstavila prvú domácu nabíjaciu stanicu na jednosmerný prúd s obojsmerným využitím. Je pritom kompatibilná napríklad so solárnymi systémami a umožňuje napájať domácnosť prúdom z batérie elektromobilov.


Nabíjacia stanica Wallbox Quasar je výnimočná viacerými vlastnosťami. Pracuje s jednosmerným prúdom (DC), čo je na domáce nabíjacie stanice veľmi netypické. Netypická je pritom aj jej obojsmerná prevádza. Tzn., že neumožňuje len nabíjanie elektromobilu, ale aj spätné využitie energie z jeho batérie.


Viaceré možnosti využitia

Elektrinu z batérie vozidla je možné vrátiť do el. siete (V2G), či využiť na napájanie domácnosti, napríklad pri výpadku prúdu z bežnej siete. Alebo môže slúžiť ako energetické úložisko solárneho systému. Môže mať teda rovnaké využitie ako Tesla Powerwall.



Obojsmerné nabíjacie stanice dnes už nie sú úplnou raritou, Wallbox Quasar je však výnimočný svojimi kompaktnými rozmermi, čo z neho robí prvú nabíjačku tohto typu vhodnú pre domácnosti. Veď svojou veľkosťou sa výrazne nelíši od bežný domácich AC wallboxov.


Poskytuje však podobný nabíjací výkon ako bežné domáce wallboxy, a to 7,4 kW, napriek tomu, že ide o DC nabíjačku. „Obchádza“ teda palubnú nabíjačku vozidiel, nedokáže ale využiť ich plný nabíjací potenciál. Aktuálna verzia nabíjacej stanice Wallbox Quasar podporuje štandard CHAdeMO, pričom CCS verzia je vo vývoji. Uvažuje sa aj o podpore proprietárneho systému spoločnosti Tesla.


Podľa portálu Electrek by mala nabíjačka Quasar stáť na americkom trhu okolo 4 000 $. To je síce výrazne viac ako v prípade obyčajných domácich wallboxov, na druhej strane je to menej ako u batériového úložiska Tesla Powerwall, ktoré môže do istej miery nahradiť.

V prípade plnenia funkcie úložiska energie pre solárnym systém je však problémom, že vozidlo musí byť počas „slnečného“ dňa pripojené k systému a nemôže teda stáť napríklad na parkovisku v práci.



Mobilná aplikácia a možnosti autentifikácie

Obojsmernú DC nabíjaciu stanicu Quasar je možné ovládať prostredníctvom mobilnej aplikácie. Tá umožňuje okrem iného aj nastavenie limitu pre čerpanie energie z batérie elektromobilu, resp. zadať, koľko energie má v batérii zostať.


Nabíjaciu stanicu je tiež možné sprístupniť napríklad vybraným susedom, keďže Quasar umožňuje nastavenie autentifikačného systému, a to pomocou funkcie rozpoznávania tváre, Bluetooth Proximity, mobilnej aplikácie či RFID.

bottom of page