top of page
Search
  • Writer's picturePatrik

3,68kW fotovoltaika, dom a elektroauto

Updated: Jul 16, 2023

Ako funguje 3,68kW ongrid fotovoltaická elektráreň pre plne elektrifikovaný 134m rodinný dom s štvorčlennou domácnosťou a dvomi elektroautami?



V zime je 134m dom je vykurovaný na 23 stpňov tepelným čerpadlom, v lete klimatizovaný s prevádzkou 20 kubíkového bazénu, saunou a bežnými sportrebičmi. Ročná spotreba bez elektroáut je cca 12000kWh. Ročná spotreba s dvomi elektroautami je 17700kWh, pri nájazde cca 35000km. Celkové ročné náklady sú 1600EUR a je v tom zahrnuté naozaj všetko (jazda autami, varenie, vykurovanie, chladenie, teplá voda, bazén, pranie, atď. )


Na streche je 17ks 285Wp panelov s celkovým výkonom 5kWp s meničom Huawei 3,68kW, kde ročná výroba energie zo slnka je 5500kWh, z ktorých sa spotrebuje 3800kWh cca 70%. Zvyšok je poslaný do siete a dodávateľ energie za túto časť poskytne zľavu z mesačných nákladov. Z horeuvedeného vyplýva, že táto solárna elektráreň znížila spotrebu o 21%.


Náklady na inštaláciu elektrárne boli 6500EUR, po odčítaní dotácie 5000EUR. Pri ročnej výrobe, elektráreň vyrobí energiu v hodnote 550EUR čo by malo vrátiť investičné náklady za 9 rokov. Dobrý pocit a "zelenú" energiu máte však hneď.


V slnečných mesiacoch (Marec - Október) sú autá nabíjané priamo zo slnka počas dňa. Pokiaľ niesú slnečné dni a je vykurovacia sezóna (solárna energia sa použie na vykurovanie), autá sa nabíjajú počas noci. Vďaka štvortarifikácii, je nočná energia najlacnejšia a je najvýhodnejšie nabíjať vtedy. Od júna do augusta výroba energie z fotoboltaiky sa rovná aj spotrebe. Bez aút je toto pokrytie ešte väčšie.

Elektrické autá prinášajú aj výhodu v lacnejšej prevádzke, kde spotreba na 100km je priemerne 16kWh, čo je pri našej tarife 1EUR (zo slnka ešte menej). Pri naftových motoroch, ktoré sme mali predtým, bola spotreba cca 6-7 litrov, pri čo je cca 8EUR. Toto nám ušetrilo na 35000km, 2450EUR.


Nakoľko bola elektráreň projektovaná ešte pred elektroutami, jej výkon je potrebné navýšiť na 8-10kWp. Po tomto navýšení by sa mala spotreba ešte znížiť. Nakoľko je cena batérií ešte vysoká, prebytočnú energiu sa snažíme dať do áut, kde baterky už sú.

Využitie elektrickej energie z fotovoltaickej elektrárne nám dáva obrovský zmysel teraz aj do budúcna. Tešíme sa keď svieti slnko aj keď ideme na výlet na slnečný pohon :)

bottom of page